Consumenten Elektronica

Hoe je mobiele airconditioners schoonmaakt en onderhoudt

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Mobiele airconditioners zijn een geweldige, kosteneffectieve manier om het hele huis in de zomer comfortabel te houden. Ze zijn gemakkelijk te vervoeren, zodat je je slaapkamer of thuiskantoor kunt koelen voor een fractie van de kosten van een traditionele airconditioner. Maar om je draagbare airconditioner op zijn best te laten werken, moet je leren hoe je hem goed kunt onderhouden. Hier zijn wat nuttige tips om je te helpen met je mobiele airco onderhouden, zodat hij nog jaren meegaat.

Maak de filters schoon

Verwijder de filters die je draagbare airconditioner gebruikt, ook houtskool- of HEPA-filters. Normaal moeten deze filters eerder vervangen dan gereinigd worden, maar volg de aanwijzingen van de fabrikant over hoe ze te onderhouden. Als je ze moet vervangen, zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar bij een aantal handelaars, waaronder Amazon in hun afdeling onderdelen en accessoires.

Waterafvoer

Draagbare airconditioners verzamelen tijdens het koelen water uit de kamerlucht, en dit condenswater moet verwijderd worden. De meeste PAC’s hebben een intern reservoir dat overtollige condens opvangt, dus zorg ervoor dat je het leegmaakt met een afvoerpomp of slang.

Nieuwere modellen kunnen gemakkelijker schoon te maken zijn; Honeywell’s MO08CESWK bijvoorbeeld heeft een ingebouwde luchtontvochtiger met een optie voor continue afvoer, waardoor hij langer zonder toezicht kan werken en minder schoongemaakt hoeft te worden. De afneembare buizen en slangen kunnen ook schoongemaakt worden met een 50 : 50 water/azijn oplossing. Spoel de leidingen met schoon water als je klaar bent, laat de airconditioner dan 30-45 minuten in de stand alleen ventilator draaien om de azijngeur te verwijderen en het apparaat helemaal te laten drogen.

Houd de buitenkant schoon

Behalve het water aftappen en de filters vervangen, moet je ook de buitenkant van het toestel om de paar weken schoonmaken. Als het toestel uit staat, veeg je het oppervlak af met een zachte, vochtige doek. Vermijd schurende chemicali├źn of agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het oppervlak beschadigen.

Ontgeuringsmogelijkheden

Regelmatig schoonmaken van het CAP moet onaangename geuren helpen verminderen, maar er zijn verschillende extra ontgeuringsmogelijkheden. Je kunt een paar druppels etherische olie gebruiken in een oplossing van azijn en water, of een geparfumeerd ontsmettingsmiddel zoals Dettol. Dit kan helpen de muffe geur van je draagbare airconditioner te verwijderen, zodat je huis weer lekker fris ruikt.

Opslag en onderhoud aan het einde van het seizoen

Een goede PAC-onderhoudstip is om het hele toestel tweemaal per jaar schoon te maken, aan het begin en aan het eind van het seizoen. Volg deze eenvoudige stappen voor je je draagbare airconditioner opbergt op een droge plaats, weg van direct zonlicht:

Zorg ervoor dat je eventueel achtergebleven condenswater afvoert. Verwijder de onderste aftapplug en gebruik een ondiepe bak om het water op te vangen (zorg ervoor dat je de aftapplug terugplaatst als je klaar bent). Om overtollig vocht te drogen laat je het apparaat 30 minuten in de stand alleen ventilator draaien voordat je het opbergt.
Verwijder het luchtfilter en maak het schoon met water. Droog het luchtfilter en installeer het weer.
Maak de installatiekit los van het raam.
Verwijder de plastic slang, raambeslag, raambeslag adapter en slangverbinder en berg ze op bij de draagbare airconditioner, en let daarbij op dat je geen onderdelen met een scherpe hoek buigt.

Write A Comment