Elektronica

Beginnershandleiding voor elektronica: Basis dingen die je moet weten

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Daarom hebben we een reeks basisvaardigheden voor beginners op het gebied van elektronica samengesteld, die als basisvoorwaarde voor succes fungeren. Bovendien kunt u deze gebruiken tijdens het repareren van een eenvoudig apparaat of tijdens het werken aan uw droomproject.

basiscomponenten

1. Kennis over basiscomponenten

Een schakeling bevat veel componenten die zijn ingedeeld in actieve en passieve componenten. De eerste leveren en regelen stroom, terwijl de laatste reageren op de spanningsstroom en energie afgeven/opslaan. In principe heeft elke elektronische schakeling de volgende componenten -:

– Weerstand
– Condensator
– Microcontroller
– Inductor
– Transformator

2. Breadboarding

U kunt hier een gedetailleerd overzicht krijgen van de verschillende onderdelen en de werking van een breadboard.

Zoals hierboven vermeld, is een breadboard het meest elementaire onderdeel van een schakeling en wordt het gebruikt voor soldeervrije prototyping, wat bijzonder nuttig is voor beginners. Prototyping creëert een voorlopig model dat later wordt gebruikt om te testen, gevolgd door de ontwikkeling van het definitieve model. Breadboards kunnen gemakkelijk een breed scala van schakelingen bevatten, van eenvoudige tot complexe.

3. Schema’s tekenen

Schema’s fungeren als universele pictogrammen voor het begrijpen en bouwen van elektronica. Elk onderdeel dat in de bovenstaande lijst is besproken (en andere) heeft een specifiek symbool. Deze symbolen worden gecombineerd met behulp van diverse programma’s. Schema’s zijn belangrijk om de circuits te ontwerpen en er zijn heel wat online circuitontwerptools beschikbaar voor de gebruikers. Deze apps en software bieden een virtuele weergave van het breadboard waar je alle componenten van een schakeling kunt leren combineren.

4. Solderen

Ook al kun je soldeerloos breadboarden, maar kennismaken met de soldeertechniek kan heel wat mogelijkheden openen voor een elektronisch project. Bovendien is het gemakkelijk te leren en kan het helpen bij het verkennen van een breed scala aan projecten, variërend van de eenvoudige tot de ingewikkelde.

5. De-soldeer gereedschap

Na het leren van de soldeervaardigheden moet men ook een goede know-how van het de-solderen hebben. Dit is belangrijk voor gevallen wanneer u veranderingen in het circuit zoals voor het oplossen van problemen, reparatie of het maken van eventuele vervangingen te maken. Er zijn verschillende gereedschappen voor dit doel; meestal wordt ofwel een soldeer lont of vacuümpomp gebruikt samen met de soldeerbout.

6. Een multimeter gebruiken

Een multimeter is een belangrijk instrument voor het meten van spanning, stroom, weerstand en continuïteit van een circuit. Het wordt ook gebruikt voor het testen van een batterij en voor het oplossen van problemen in een elektrisch apparaat. In principe zijn er drie onderdelen van een multimeter, waaronder een scherm (voor het digitale type), een keuzeknop en een paar poorten.

Multimeter

7. Werken met draden

Tijdens het uitvoeren van elektronische projecten zult u situaties tegenkomen waarin u aan de draden moet werken door ze door te knippen en te strippen. Voor dit doel zijn er verschillende gereedschappen op de markt, maar het is belangrijk om een goed gereedschap te kiezen, zodat er geen schade wordt toegebracht aan de componenten of het circuit. Hieronder vindt u de lijst van draadstrippers waaruit u kunt kiezen.

– Verstelbare draadstripper
– Gauge Stripper
– Zelfinstellende automatische draadstripper
– Gauge Automatische draadstripper

 

Write A Comment